• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

ДП "Моррічсервіс" є однією зі сторін Меморандуму, про який повідомляє www.tapas.org.ua

26 липня 2021 року Міністерство інфраструктури, Державна служба морського річкового транспорту, ДП «Сервісний центр морського та річкового транспорту» та проєкт USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” підписали меморандум про співпрацю. Його головна мета – допомогти уряду України у виконанні успішних реформ у сфері державного управління та послуг і значно зменшити корупцію у ключових галузях та у сфері підготовки та дипломування моряків зокрема.

Чому це важливо

Донедавна в Україні існувала вибудована корупційна схема підготовки та дипломування моряків. 150 тисяч українських моряків були змушені платити за свою переатестацію та дипломування від 3 до 8 тисяч доларів. Щорічно обіг схеми становив близько 150 млн доларів США.

Одна із ключових причин цього – Державний реєстр документів моряків та автоматизовані системи взяли під контроль сторонні приватні особи, які мали доступ до цих ресурсів та ніким не контрольовану можливість внесення змін.

Завдяки спільній роботі державних органів реєстр і супутні автоматизовані системи вилучено, а доступ до них стороннім особам, у тому числі фігурантам кримінального провадження, заблоковано.

Зараз Мінцифра разом з Міністерством інфраструктури України вживає усіх заходів, щоб остаточно повернути реєстр в управління держави та відновити його стабільну роботу. А також зробити основні сервіси знову доступними для моряків.

Що передбачає співпраця

  • Удосконалення реєстру моряків та встановлення інтеграцій з Єдиним державним демографічним реєстром, Єдиною державною електронною базою з питань освіти, а також порталом Дія. Це дозволить морякам у прозорий спосіб та без жодних корупційних платежів отримувати необхідні їм послуги.

Оновлений реєстр буде містити всю необхідну інформацію про моряка, а саме: документи про освіту та кваліфікаційні документи, медичні сертифікати, інформацію про паспорт моряка, послужні книжки тощо.

  • Окрім того, ведуться перемовини з компанією Seagull Maritime щодо закупівлі ліцензії на використання визнаної у світі системи комп’ютерного тестування моряків Crew Evaluation System 6.0. Уже прийняли постанову про експериментальний проєкт, що регламентує впровадження цієї системи в Україні. Використання всесвітньо визнаного тесту CES дозволить прибрати людський фактор із процесу, а отже, викорінити корупцію. А сертифікати, отримані в цій системі, будуть автоматично зберігатися в оновленому реєстрі документів моряків.

Наразі за підтримки нашого проєкту проводиться бізнес-аналіз послуг для моряків, які мають бути першочергово діджиталізовані та доступні на порталі Дія.

https://tapas.org.ua/all-uk/news-uk/pidpysano-memorandum-z-metoiu-zapobihannia-koruptsii-u-sferi-pidhotovky-ta-dyplomuvannia-moriakiv/