• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Тестування ДКК шляхом CES-6.0. продовжено на 2 роки.

Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України повідомляє: за результатами перемовин з представниками норвезької компанії «Seagull Maritime AS» продовжено ліцензії на доступ до системи тестування Crew Evaluation System (CES) ще на 24 місяці.

Crew Evaluation System (CES) – це визнана у світі система комп’ютерного тестування на підтвердження кваліфікації моряків. За Постановою КМУ від 30.06.2021 №734 в рамках реалізації експериментального проєкту було впроваджено проведення іспиту Державної кваліфікаційної комісії (ДКК) у формі комп’ютерного тестування CES-6.0. для підтвердження та присвоєння першого/чергового звання українських моряків.

З осені 2021 року проходження тесту CES-6.0. відбуваються у сервісних центрах «Моррічсервіс», в екзаменаційних класах на ліцензійному обладнанні. На сьогодні, під час тимчасової воєнної окупації російськими військами Херсону та Маріуполя, тестування проходять в СЦ Одеси та Ізмаїла. За весь період майже 1000 українських моряків скористалися CES-6.0. для підтвердження кваліфікації.

За регламентом Постанови КМУ представники підприємства «Моррічсервіс» відповідають за організаційно-технічні послуги при проходженні тесту та присутні під час тестування разом з членами ДКК.

За процедурою тестування:

* тест CES-6.0. складається англійською мовою;

* на 1 запитання надається 1 хвилина для відповіді;

* заява на проходження тесту CES-6.0. подається в електронному вигляді на розгляд ДКК разом з необхідними документами;

* при проходженні тесту моряк обирає напрямок тесту, тип судна, спеціальність;

* успішне складання тесту – 70% правильних відповідей;

* по закінченню тестування надається CES-сертифікат по кожному пройденому тесту із зазначенням особистих даних, напрямку тесту, відсотком відповідей по темам, які формуються автоматично програмою CES, а також, відсотковим підсумком – Total%;

* CES-сертифікат є підставою для формування Протоколу ДКК за результатами складання тесту;

* у разі невдалого складання тесту (менш ніж 70% загальних правильних відповідей) повторне тестування можливе через 10 робочих днів.

Зокрема, у сервісних центрах «Моррічсервіс» є послуга – «Пробне тестування». З метою перевірки знань та додаткового тренування у реальних умовах,  максимально наближених до складання іспиту ДКК.

Впровадження міжнародної комп’ютерної системи тестування моряків CES-6.0., яка повністю усунула присутність людського фактору та ризики корупційної складової, відбулася завдяки спільним зусиллям Міністерства інфраструктури України, Адміністрації Судноплавства України та готовності державного підприємства «Моррічсервіс» до надання послуги у відповідному форматі.